Kommer Proptech och pandemin att döda fastighet kontor?

Vad kommer hända med mäklarkontoret efter coronapandemin, nu när många i fastighetsbranschen arbetar hemifrån och allt fler börjar använda PropTech?

Becky Poynton
August 7, 2020
5 min read

Table of content

I och med den sociala distanseringen har vi kikat på de långsiktiga förändringar som kan uppstå om mäklare, som är en yrkesgrupp som är van vid att träffa sina kunder fysiskt, jobbar mer och mer hemifrån.

Först och främst finns det ett antal aspekter med det fysiska kontoret som går förlorade när vi jobbar hemifrån:

  • En del mäklarfirmor drar stor nytta av ett kontor i gatuplan. Dels för att inleda dialog med en potentiell kund, dels för att bevara relationen med sina befintliga.
  • Hur du uppfattas är en viktig del i att skapa tillit. Exempelvis kan dina och dina kollegors licenser sitta upphängda på väggarna, vilket hjälper till med att visa att ni är en firma att lita på.
  • Även om branschen snabbt tar sig an ny teknologi, och många juridiska dokument numer kan signeras digitalt, finns det områden där tekniken inte är helt accepterad än. I dessa fall är det fysiska kontoret fortsatt en uppskattad och säker plats att genomföra transaktioner på.
Kravet på mäklare att arbeta hemifrån har tvingat fram vidareutveckling, flexibilitet och användande av PropTech – praktiskt taget från en dag till en annan. Verkligheten är också sådan att dagens kunder är långt mycket mer tekniskt kunniga än tidigare generationer, och det måste mäklare se till att möta upp. 

Samtidigt får de uppgifter som vanligtvis sköts utanför kontoret – skriva på papper, kundkontakt och till och med visningar – motsvarande digitala lösningar.

Enligt engelska The Guardian var det de stora tech-bolagen som var först ut i pandemin med att skifta till distansarbete för samtliga medarbetare. Tack vare redan implementerad infrastruktur med kontors-chat, alla viktiga verktyg tillgängliga via nätet samt fria flöden av information.  

Tekniskt drivna mäklare och mäklarfirmor investerar i digitala säljverktyg och -processer. Några använder sig av virtuella versioner av “öppet hus”, VR samt riktad och personaliserad försäljning i flera kanaler. Allt för att rusta klienterna och höja deras förväntningar. Det i sin tur övertygar dem att lita på sin mäklare också efter en kris, tack vare hur de blev behandlade i krisen.

De mäklarfirmor som redan använder sig av digitala lösningar och kan jobba hemifrån lär dels se ökade intäkter, dels hamna steget före sina konkurrenter. Visst, de som hade en digital strategi på plats redan innan pandemin har ett försprång, men det är inte försent än för de firmor som ännu inte tagit steget.

Arbetes framtid

Är detta tillräckligt för att branschen ska lämna sina kontor helt? Det är fortfarande för tidigt att sia om. Förra året hade endast tre procent av amerikanska mäklarfirmor ens möjlighet att jobba på distans (den siffran har förmodligen ökat sedan dess). Kommer nya siffror visa på en stor uppgång efter covid-19? 

Siffrorna skiljer sig dock mycket på olika marknader. I Sverige angav 20 procent av alla anställda att distansarbete är “rutin”, vilket är lovande. 

Momentum Intelligence, en konsult- och resaerchfirma i Australien, genomförde en undersökning bland företag och såg att 25 procent har gått till jobbet som vanligt under coronapandemin samtidigt som 22 procent har jobbat hemifrån för första gången. På frågan vad dessa trodde om när de skulle kunna återvända till en traditionell kontorsmiljö igen svarade 20 procent “aldrig”. Drygt 25 procent var osäkra på när det kommer att ske.

Hur marknaden kommer att återhämta sig är fortfarande för svårt att förutse, men sett ur ett kontor/jobba hemifrån-perspektiv, är det en kvalificerad gissning att färre kommer välja mäklare efter var kontoret ligger och hur det ser ut. Fler efter hur mäklaren kan navigera det digitala landskapet. En tes som styrks av att kunderna i sin jakt på nästa bostad blir mer och mer teknikdrivna för varje dag som går.

En stor del av kundresan är idag digital och online, så det är föga förvånande att fastighetsbranschen är duktiga på ta sig an nya metoder. I allt från att automatisera hela flöden inom marknadsföring och kundvård till transaktioner med mera. Det förklarar också varför fler och fler mäklare slipar på sin förmåga att förutse sina kunders nästa steg i det digitala landskap de rör sig i när de ska köpa eller sälja sin bostad. 

Om du vill läsa mer om hur du skapar en digital first-approach i mäklarbranchen, mitt i coronapandemin, rekommenderar vi ett av våra senaste inlägg på temat: Digital transformation – Följderna av Covid-19

Signup for this years edition of Real Conf

With thought-leaders, digital experts and industry disruptors that will deliver first-hand insights to help you build your business, grow your market share and support your agents.

Learn more
Related post

Subscribe to updates

Subscribe to our collection of expert opinions, analysis, and insights on the real estate industry with a new article every week.
By subscribing you agree to with our Privacy Policy.

Thank you!

If you wish to cancel your subscription, use the unsubscribe link in our email updates.

Oops!

Something went wrong while submitting the form.
Share
Subscribe
Join our newsletter to stay up to date on features and releases.
By subscribing you agree to with our Privacy Policy and provide consent to receive updates from our company.

Thank you!

If you wish to cancel your subscription, use the unsubscribe link in our email updates.

Oops!

Something went wrong while submitting the form.