February 14, 2020
5 min read

Table of content

Tech & Fastighetsbranschen

Det ökade behovet av digitala plattformar och teknikbaserade appar är omöjligt att förbise. Smart teknologi har förmågan att effektivisera både komplexa och repetitiva uppgifter, vilket gör det till ett perfekt hjälpmedel för att hantera många av utmaningarna inom fastighetsbranschen. Frågan är hur? 

Med tusentals digitala tjänster för mäklare på marknaden redan, och mer på väg, varnar branschexperter att #techfatigue i fastighetsbranschen ökar. Med appar för allt från molnbaserad lagring, till verktyg för att hantera kunddata, upptäcka investeringsmöjligheter och detaljerad aktivitetsspårning - är det svårt att skilja på de appar som faktiskt effektiviserar jobbet från de som bara är tidskonsumerande.

Den första viktiga frågan att svara på är hur dessa appar och innovationer kan skapa värde.

I mäklaryrket är tiden värdefull och den används bäst till att bygga kundrelationer och att bidra med sin expertis. Somliga skulle argumentera för att det digitala landskapet inom fastighetsbranschen hotar mäklarens roll, men vi menar att det är tvärtom.

Vikten av expertis

Även den mest skickliga köparen eller säljaren kan instämma i att det är lättare sagt än gjort att få till en lyckad bostadsaffär. Att matcha köpare med bostad, eller säljare med flyttklar köpare, är ett invecklat och tidskrävande jobb. Den lokala kunskap som en erfaren mäklare bidrar med kan bespara en naiv köpare månader av bostadssökning på nätet och potentiellt tiotusentals kronor i hyra. Likväl kan säljaren som letar efter en snabb försäljning av sin "Centralt belägna 2 RoK" behöva lite hjälp från en kunnig mäklare som har sålt liknande bostäder i området. 

Så även om det kan verka frestande att "se vad som händer", eller "vänta på det oundvikliga bakslaget", är det säkraste valet för en digital mäklare att gå igenom urvalet av digitala verktyg som erbjuds, välja de bästa lösningarna och skapa sin egna verktygslåda.

De köpare som använder “gör det själv”-tjänster kanske är nöjda med att fönstershoppa och portal-scrolla i veckor eller till och med månader innan de fattar ett beslut. Men det finns en risk att – särskilt förstagångsköpare – kan förlamas av den ofrånkomliga sanningen: att en bostad är ett väldigt stort köp, förmodligen det största som de flesta av oss någonsin kommer att göra. Mäklaren har svar på många av de problem som kan uppstå i köp-och säljprocessen och utmaningen är att nå de köpare som har undvikit traditionella mäklarbyråer och istället valt att göra det själv med hjälp av digitala verktyg.  

Så även om det kan verka frestande att "se vad som händer", eller "vänta på det oundvikliga bakslaget", är det säkraste valet för en digital mäklare att gå igenom urvalet av digitala verktyg som erbjuds, välja de bästa lösningarna och skapa sin egna verktygslåda. Att välja rätt digitala tjänster gör det möjligt för mäklaren att vara ännu bättre, ge sina kunder vad det de behöver, och exponera sina försäljningar för fler potentiella kunder, t.ex. genom digital för-och efterlappning. Men att navigera bland alla digitala tjänster är lättare sagt än gjort…

Att hitta rätt digitala tjänster

Utmaningen för mäklare som vill ta tillvara på fördelarna av innovativa digitala tjänster är att filtrera bland det breda utbud som finns tillgängligt. Genom att kategorisera apparna efter hur väl de stödjer dina affärsmässiga mål kan du urskilja de tjänster som bäst möter dina dagliga utmaningar. 

Appar för personligt välbefinnande eller tidshantering är förmodligen inte av högsta prioritet för de flesta mäklare. Verktyg som är utformade för att dela kunddata mellan mäklare kan vara avgörande för att förbättra kundhanteringen för ett kontor, men är inte så användbart för en ensam mäklare eller franchisetagare.

De mest användbara apparna är troligtvis de som är utformade för att förbättra mäklarens redan befintliga kompetens eller de som adderar ny kapacitet.

De mest användbara apparna är troligtvis de som är utformade för att förbättra mäklarens redan befintliga kompetens eller de som adderar ny kapacitet. Mäklarens tid är som sagt värdefull och appar som kan hjälpa till att effektivisera dagliga sysslor hos en upptagen mälare, eller automatisera de mest repetitiva av dem, är en bra start. 

När vi gjorde en undersökning kring vilka tekniska lösningar fastighetsmäklare anser vara mest värdefulla i deras dagliga arbete, fick vi följande svar: 

  • Verktyg som kan automatisera repetitiva uppgifter. Även om detta sparar så lite som 30 minuter om dagen, kan de 10 extra timmarna du sparar varje månad göra stor skillnad på din försäljning.
  • Verktyg som kan hjälpa till med regelbundna uppgifter - som att dela resultat med kunder. 
  • Smarta verktyg som hjälper till att dela befintligt innehåll med relevanta målgrupper. Dessa lösningar kan hjälpa dig att öka trafiken till din webbplats på nolltid.
  • Verktyg som hjälper till att bygga ditt varumärke - både kontorets och ditt individuella varumärke. Förutom att spara tid hjälper även dessa verktyg dig att skapa förtroende och göra dina objekt mer attraktiva.

Hur kommer man igång?

Eftersom mäklare står inför många olika utmaningar är det osannolikt att en digital plattform eller tjänst kommer möta alla utmaningar på en och samma gång. Den digitala mäklaren bör därför anpassa och värdera digitala tjänster utefter sina uppsatta mål. 

Steg 1. Börja med de mest tidsbesparande applikationerna, som kommer att frigöra tid i din hektiska vardag - genom automatisering av repetitiva eller regelbundna uppgifter. Detta hjälper till att förbereda dig för steg 2.

Steg 2. Se över de områden som har störst möjlighet att förbättras - Webbplatsen? Den sociala media-strategin?

Steg 3. Gå tillbaka för att bedöma om de ursprungliga målen har förändrats efter att du har genomfört framgångsrika förändringar i steg 1 och 2.

Steg 4. När steg 1 och 2 fungerar och bidrar till tillväxt, kan du nu se till att implementera andra lösningar som tillför ytterligare värde.

Med fler och fler appar och digitala tjänster till sitt förfogande behöver den digitala mäklaren inte låta repetitiva och tidskrävande ta upp lika mycket plats i sitt fullspäckade schema, utan kan fokusera på att bygga relationer och tillföra mer värde till sina kunder genom att erbjuda den bästa servicen och de bästa verktygen

Det slutgiltiga målet

Genom att minimera tiden framför datorn och bli mer tidseffektiv i sitt dagliga arbete, kan den digitala mäklaren lägga sin värdefulla tid på vad hen gör bäst; skapa personliga relationer.

I fastighetsbranschen är det allmänt erkänt att relationer byggs, fastigheter köps och säljs och viktiga beslut fattas med hjälp av personliga interaktioner mellan människor. AI och tekniska innovationer ger mäklaren möjlighet att omfördela sin tid. Med fler och fler appar och digitala tjänster till sitt förfogande behöver den digitala mäklaren inte låta repetitiva och tidskrävande ta upp lika mycket plats i sitt fullspäckade schema, utan kan fokusera på att bygga relationer och tillföra mer värde till sina kunder genom att erbjuda den bästa servicen och de bästa verktygen. 

Istället för att se AI och teknik som ett hot mot fastighetsbranschen, behöver vi bli bättre på att ta tillvara på möjligheterna som digitaliseringen för med sig. Användandet av tekniska lösningar bidrar till snabbare transaktioner och högre kundnöjdhet genom hela köp-och säljprocessen och resulterar i en mer effektiv bostadsaffär för alla parter; köpare, säljare och mäklare. Signup for this years edition of Real Conf

With thought-leaders, digital experts and industry disruptors that will deliver first-hand insights to help you build your business, grow your market share and support your agents.

Learn more
Related post

Subscribe to updates

Subscribe to our collection of expert opinions, analysis, and insights on the real estate industry with a new article every week.
By subscribing you agree to with our Privacy Policy.

Thank you!

If you wish to cancel your subscription, use the unsubscribe link in our email updates.

Oops!

Something went wrong while submitting the form.
Share
Subscribe
Join our newsletter to stay up to date on features and releases.
By subscribing you agree to with our Privacy Policy and provide consent to receive updates from our company.

Thank you!

If you wish to cancel your subscription, use the unsubscribe link in our email updates.

Oops!

Something went wrong while submitting the form.