May 25, 2020
5 min read

Table of content

Det finns en meme som har synts flitigt på LinkedIn och Twitter under början av april och som är särskilt tillämplig på fastighetsbranschen. En ny våg av digital transformation händer när mäklare, köpare och säljare anpassar sig till och tar in nya sätt att komma runt "pappersjobb” -delen av processen, vilken har utgjort en tidsfördröjning fram tills nu.

Mäklarbranschen är redo för förändring

I sin bok The Digital Transformation Playbook argumenterar den ledande författaren och utbildaren David Rogers att yrkesverksamma i fastighetsbranschen har varit "anpassningsbara under internetdominansens första våg, genom att gå från att vara portvakter för sina fastighetsannonser (de enda som hade all information) till att bli en resurs för köpare och säljare under den högriskfyllda beslutsprocessen” - detta tack vare onlinekanaler där man delar med sig av sin expertis och sitt varumärke via bloggar, sociala medier, osv.

Det branschen emellertid har varit långsammare med är att använda teknologiska resurser på ägda tillgångar (till exempel webbplatser) som förbättrar kundens onlineupplevelse av att köpa och sälja.

Denna stora möjlighet gavs nästan på ett silverfat till de företag som inte sålde fastigheter men som möjliggjorde att fastigheter gick att hitta på ett och samma ställe för kunden, och blev därför ägare till kundens digitala fastighetsresa. De aktörer det handlar om är naturligtvis de media- och teknikföretag som fortsätter att dominera det digitala landskapet – portalerna.

Video- och virtuella rundvisningar, onlinemöten, digitala kontrakt, digital auktion och erbjudandetjänster, personlig marknadsföring på sociala medier och enkelheten och bekvämligheten med marknadsföringsautomation - dessa verktyg har gjort det möjligt för smarta fastighetsföretag att överleva och växa under COVID-19, och de kommer fortsätta att ta plats när denna kris är över.

Förväntningarna kommer att förändras permanent

Köparens och säljarens förväntningar kommer att genomgå en permanent förändring då de har fått tillgång till onlineverktyg som redan funnits tillgängliga för dem i andra affärsvertikaler, som gör deras egendomstransaktioner snabbare, enklare och roligare. Och de som agerar snabbt och använder tekniken i deras dagliga serviceleverans kommer att vinna.

Ett exempel som ligger våra kunder på Adfenix nära, är fördelen med att ta ett större digitalt ägande vad gäller kvalificering av leads. De som har hoppat på möjligheten att börja använda Engage börjar redan se positiva resultat och kan nu testa och ifrågasätta effektiviteten av sina befintliga verktyg.

Det relativa värdet av en livechatt eller en chatbotupplevelse för kunderna, gentemot enkelheten att svara på intelligent ihopsatta automatiserade frågor, som inte kräver tolkning eller stor arbetsinsats, har identifierats som en faktor. Bättre upplevelser och effektivitet skapas genom tillämpning av teknik i en hastighet som aldrig tidigare skådats i fastighetsbranschen.

Anpassning av teknik och användning av teknik som varit nödvändig

Det vi ser under denna våg av digital anpassning är att man av nödvändighet utnyttjar områdena telekommunikation, virtuella evenemang och molnteknik 1, vilket har gjort det möjligt för branschen att snabbt anpassa sig till en ny version av business as usual. Men det kommer att ske ytterligare förändringar.

Nya affärsmodeller kommer att dyka upp i fastighetsbranschen i takt med att man välkomnar användningen av teknik för att lösa traditionella problem, eftersom transformation kräver att teknik integreras i alla verksamhetsområden. När detta görs rätt kommer företagen kunna ge sina kunder ett aldrig tidigare skådat värde.

I tidseran efter pandemin kommer vi alla tvingas att skräddarsy och driva våra digitala program framåt - oavsett hur man känner inför det! Personligen är jag spänd på dessa nya förändringar.Ytterligare resurser:
  1. https://www.forbes.com/sites/andrewfilev/2020/03/30/covid-19-is-a-before-and-after-moment-in-the-digital-transformation/#757fe69bd422
Signup for this years edition of Real Conf

With thought-leaders, digital experts and industry disruptors that will deliver first-hand insights to help you build your business, grow your market share and support your agents.

Learn more
Related post

Subscribe to updates

Subscribe to our collection of expert opinions, analysis, and insights on the real estate industry with a new article every week.
By subscribing you agree to with our Privacy Policy.

Thank you!

If you wish to cancel your subscription, use the unsubscribe link in our email updates.

Oops!

Something went wrong while submitting the form.
Share
Subscribe
Join our newsletter to stay up to date on features and releases.
By subscribing you agree to with our Privacy Policy and provide consent to receive updates from our company.

Thank you!

If you wish to cancel your subscription, use the unsubscribe link in our email updates.

Oops!

Something went wrong while submitting the form.