Bostadsbranschen, COVID-19 och vad som väntas 2021

'Var du befinner dig' och 'vad som har hänt' när det gäller COVID-19 kommer att göra stor skillnad för din bostadsmarknad 2021.

Vanessa Babington-Monegard
October 13, 2020
5 min read

Table of content

Alt titel: "Finns det ljus i slutet av tunneln eller är det ett mötande tåg …"

Allteftersom 2020 börjar gå mot sitt slut är det nog många som hoppas att det finns ljus i slutet av tunneln, 2020. Jag gör i alla fall det, men min (ständigt) pessimistiska sida oroar sig även för att ljuset kan vara ett mötande godståg.

När det kommer till fastighetsbranschen anser jag att ”var du bor” och ”vad som har hänt” under de senaste månaderna kommer att göra stor skillnad. Låt oss börja med att jämföra läget i några olika länder.

  • I USA har över 30 stater tillfälligt förbjudit vräkningar. Den federala statsmakten gjorde samma sak (under en 120-dagarsperiod) för federalt subventionerade bostäder, och fastigheter som köpts med bostadslån som anskaffats med hjälp från de federala myndigheterna. Några av de stora långivarna i USA har tillfälligt avbrutit amorteringar på bostadslån.[1] Restriktionerna påverkade objekt och visade en 51-procentig minskning den tredje veckan i april. [2] Även återhämtningen har gått långsamt, med nivåer som fortfarande är lägre än förra året.[3] Bostadspriserna tycks ha fortsatt att stiga.[4] Det är dock svårt att föreställa sig att arbetslöshetssiffrorna på 8,4–14,7 % och det kommande presidentvalet inte kommer att ha någon påverkan.
  • I Storbritannien har vräkningar tillfälligt förbjudits och regeringen har tillhandahållit tillfälliga amorteringsuppehåll. [5] I och med införandet av ”nedstängningen” sattes marknaden i ett nästan stillastående läge som resulterade i en enorm minskning av objekt (strax under 90 % på Zoopla den tredje veckan i april). [6] Det landsomfattande husprisindexet för maj visade att priserna sjönk med 1,7 % från föregående månad [7], medan Knight Frank anser att 2020-priserna i hela Storbritannien kommer att sjunka med 7 %.[8] Regeringen har visserligen även tillhandahållit ett stämpelskattsuppehåll för fastigheter som köps mellan den 8 juli 2020 och den 31 mars 2021, men det återstår att se om detta kan locka köpare vars inkomster och/eller besparingar har minskat. Sedan har vi ju även ”Brexit” på gång.
  • I Australien har banker pausat amorteringar och infört ett moratorium för vräkningar. Australiens bostadsmarknad var redan på nedgång sedan dess topp 2017, före viruset. Under de första dagarna av restriktioner minskade objekten (med ca 30 %)[9]; men man verkar vara allmänt överens om att virusets påverkan på huspriserna har varit liten (-0,7 % nationellt).[10]
  • I Nya Zeeland togs begränsningar för belåningsgrad bort och vissa banker sänkte den ränta de använder för att testa din ekonomiska situation (vilket ökar det belopp som kan lånas, även om de ställer fler frågor i processen). [11] De stränga restriktioner som infördes i början av året ledde till en omedelbar och kraftig minskning av antalet nya objekt. Återhämtningen gick snabbt när dessa restriktioner hävdes[12], men de ytterligare restriktioner som har införts på senare tid kommer sannolikt att leda till ännu en kraftig nedgång och en ”W”-formad återhämtning.[13]
  • Sverige, å andra sidan, har kämpat emot den internationella trenden (heja Sverige![14]). Bortsett från restauranger och butiker (som fick statligt stöd) har fastighetsmarknaden i Sverige varit stadig under 2020, och faktum är att antalet objekt från januari till september 2020 skiljer sig mycket lite från 2019.[15] Men är det särskilt förvånande med tanke på att Sverige inte införde någon form av nedstängning och gjort det möjligt för nästan hela landet att arbeta som vanligt (trots att mycket av detta arbete gjordes hemifrån i stället för på kontoret)?

Jag påstår inte att detta är en omfattande lista. Eftersom detta är speciella tider och ingen kan ge en säker prognos just nu, kan inte heller resultatet fastställas på ett omfattande sätt. Ett uttalande som jag dock instämmer med är att även om:

”...modern medicinsk förståelse om sjukdomens spridning och den större samhällsbetoningen på att rädda liv sannolikt kommer att innebära mycket lägre dödstal från covid-19 än från digerdöden eller koleraepidemin i Paris på 1800-talet [är det troligt att den kommer att bidra till en] mycket större ekonomisk påverkan ”[16]

Dessutom verkar det ha blivit allmänt accepterat att många länders reaktion på viruset kommer att bidra till den värsta ekonomiska recessionen i mannaminne och som Jonathan Hopper, VD för Garrington Property Finders, sa: ”vi kan inte låtsas att bostadsmarknaden är ett undantag”.[17] 

Så kanske ska du skikta mot ljuset (men lyssna samtidigt efter eventuella ljud som kan tyda på ett mötande tåg) och kom ihåg att allt ont för något gott med sig: ingen stämpelavgift, lägre ränta, överväg att flytta till Sverige[18] eller bevisa bara för dig själv och alla andra att du kan tackla förändringar och utmaningar genom innovation.

References: 

1. COVID-19: Global Real estate implications, JLL Research, 19 April 2020
2. Financial Times, ‘Buyers push for discounts in distressed property markets, George Steer, 5 June 2020
3. A Study of Market Recovery in the U.S, Sweden and New Zealand’, Mike DelPrete, 10 August 2020
4. BBC, ‘Corona virus may have huge impact on property markets, Jonty Bloom, 11 June 2020
5. COVID-19: Global Real estate implications, JLL Research, 19 April 2020 
6. Financial Times, ‘Buyers push for discounts in distressed property markets, George Steer, 5 June 2020
7. BBC, ‘Corona virus may have huge impact on property markets, Jonty Bloom, 11 June 2020
8. Where next for UK residential transactions and prices, Knight Frank research, 12 May 2020
9. Core Logic, ‘The Relative Resilience of Property Values’, Eliza Owen, 23 April 2020 
10. ABC News, ‘How bad is COVID for house prices compared to other great crashes of history’, Benjamin Gubana, 10 July 2020
11. OneRoof, ‘Covid-19 lockdown: Nightmare returns for Auckland’s housing market’, Catherine Masters, 11 August 2020
12. ‘A Study of Market Recovery in the U.S, Sweden and New Zealand’, Mike DelPrete, 10 August 2020
13. OneRoof, ‘Covid-19 lockdown: Nightmare returns for Auckland’s housing market’, Catherine Masters, 11 August 2020
14. Eftersom jag är gift med en svensk ger jag mig själv friheten att vara partisk
15. ‘A Study of Market Recovery in the U.S, Sweden and New Zealand’, Mike DelPrete, 10 August 2020
16. Covid-19 and housing: while prices may fall homes will remain unaffordable, LSE Comment by Paul Cheshire and Christian Hilber, 6 May 2020
17. Financial Times, ‘Buyers push for discounts in distressed property markets, George Steer, 5 June 2020
18. Det är ett väldigt trevligt ställe

 



Vanessa-Babington-Monegard
Vanessa Babington-Monegard

Vanessa Babington-Monegard
arbetade som advokat vid fastighetstvister i London i 10 år med kunder som Blackrock och CLS Holdings samt mäklare, bl.a. CBRE, Cushman & Wakefield och Savills. År 2019 började Vanessa arbeta som advokat i ett företag specialiserat på nybyggnadsförsäkring. Hon har varit fascinerad av teknik ända sedan hon insåg att ingen kunde läsa hennes handstil och började fundera på vilka andra processer som skulle kunna förenklas med teknik.

Signup for this years edition of Real Conf

With thought-leaders, digital experts and industry disruptors that will deliver first-hand insights to help you build your business, grow your market share and support your agents.

Learn more
Related post

Subscribe to updates

Subscribe to our collection of expert opinions, analysis, and insights on the real estate industry with a new article every week.
By subscribing you agree to with our Privacy Policy.

Thank you!

If you wish to cancel your subscription, use the unsubscribe link in our email updates.

Oops!

Something went wrong while submitting the form.
Share
The second largest concentration of billion dollar companies per capita in the world.